Cada vegada és major el nombre de persones que obtenen elevats ingressos amb la inversió en criptomonedes, i amb això, augmenta també la quantitat d’impostos que hem d’abonar a l’erari públic. La fiscalitat agressiva de les Administracions veïnes com Espanya pot portar al fet que molts inversors busquin alternatives de tributació al nostre país, en oferir majors beneficis.

Criptomonedes a Andorra

El món de les criptomonedes a Andorra

El Principat d’Andorra s’ha convertit en el principal destí de molts inversors en els últims anys. Contribuents que, per la naturalesa dels seus negocis, no es troben lligats a romandre en un lloc fix, sinó que senzillament, poden desenvolupar el seu negoci, des de qualsevol part del món, amb un ordinador.

Andorra, pionera en regulació de criptomonedes.

Andorra, a més d’oferir uns avantatges fiscals fora de l’òrbita de qualsevol país veí, és un dels països pioners en el desenvolupament d’un projecte de llei que reguli aquest sector. S’estima que hi haurà un nou marc regulador per a 2023 amb incentius per a atreure la inversió en la tecnologia blockchain i facilitar el trading de criptomonedes.

Així, la millor manera de traslladar la teva tributació a Andorra és obtenint la residència fiscal andorrana i això és mitjançant el trasllat de la residència habitual durant un mínim de 183 dies. A més del trasllat del teu centre d’interessos vitals i econòmics, com ja comentem en anteriors posts.

¿Perque haig de traslladar-me a Andorra?

La veritat és que la comparació del règim del Principat amb el del nostre país veí, Espanya, és ridículament favorable al primer. A Andorra, els guanys obtinguts mitjançant la compravenda de monedes virtuals (trading) tributa al tipus màxim que contempla la llei d’IRPF, és a dir, un 10% del benefici net. No obstant això, a Espanya tributa entre el 19% i el 26% de manera progressiva. La diferència suposa un estalvi fiscal d’aproximadament un 50%, la qual cosa fa que els traders, l’únic actiu dels quals és un ordinador i el seu propi coneixement, vegin una gran oportunitat de negoci en el trasllat de la seva residència.

A més, el projecte de llei que està formulant la jurisdicció andorrana anirà encarat a flexibilitzar el tema de les criptomonedas en quant a incentius es refereix. Pel que la direcció presa és la de reduir, si cap, la càrrega fiscal en aquestes a través de deduccions i incentius, que en l’actualitat no es contemplen, al no existir cap regulació. Actualment, la seva tributació s’equipara a altres actius financers com les accions cotitzades.

Com calculo el benefici net? Què és el que haig de documentar?

Tributarem en renda pel benefici net de cada operació, és a dir, per la diferència entre el valor de la criptomoneda en l’operació de venda, menys el valor de la compra. Com sabem quina moneda estem venent si tenim vàries? En aquest cas, i per analogia a la tributació de les accions cotitzades s’aplicarà el mètode FIFO (first in first out). Per exemple, si tenim 3 Bitcoins i venem un, agafarem el preu d’adquisició del primer Bitcoin que adquirim i calcularem el benefici net amb el preu de venda actual. Per això, és molt important i recomanable a tots els inversors, que, atès que la informació que faciliten les plataformes de trading és més aviat escassa o incompleta, documentin bé tota la informació de les transaccions que realitzen i sobretot, guardin el preu de compra.

Activitat de minat de criptomonedes a Andorra (mining)

Més enllà d’una fiscalitat atractiva, Andorra ofereix unes condicions òptimes en quant a infraestructura es refereix per a la mineria de criptomonedes.

Andorra té un dels preus d’electricitat més baixos d’Europa, a més d’una infraestructura extremadament estable on no existeixen pràcticament talls de llum ni apagades en comparació amb els seus veïns fronterers.

Totes les comunicacions que es realitzen a Andorra es transmeten mitjançant fibra òptica pel que la cobertura d’internet és excel·lent, factor clau per al minat de criptodivises.

En conclusió, Andorra és per les seves condicions tant fiscals com d’infraestructura, el paradís del minat i la inversió en criptomonedes a més de comptar, com hem comentat, amb una Administració que veu amb bons ulls el creixement d’aquest sector econòmic en comparació a altres països europeus, on simplement es restringeix. Per això, des de Tarinas Andorra posem a la disposició dels nostres clients un extens servei d’assessorament fiscal a Andorra, a més d’un seguiment en tot el procés de trasllat de la residència en comptar amb oficines a Espanya a més de la nostra seu a Andorra.

No dubti en contactar amb Andorra Tarinas, en cas de necessitar ajuda. El nostre equip de professionals l’assessorarà.