El comerç electrònic porta anys en alça i la crisi generada per la Covid-19 ha actuat com a catalitzador en el procés de creixement d’aquest sector fins a convertir-se en una cosa quotidiana i fins i tot imprescindible en la vida dels consumidors finals.

¿Puedo tener un E-Commerce en Andorra?

L’e-commerce també anomenat comerç electrònic és una practica revolucionària no sols per la comoditat que ofereix al comprador sinó també per l’estalvi en costos fixos que suposa per al venedor al no disposar d’una botiga física, i és just en aquest punt on resideix la clau de l’èxit quant a tributació es refereix, doncs al no disposar d’una botiga física, sinó que es basa en una botiga en línia, el comerciant pot establir-se en qualsevol part del món per a desenvolupar el seu negoci, i Andorra es converteix en un destí molt atractiu on instal·lar-se.

Vendes a distància a Andorra

El Principat d’Andorra té una fiscalitat molt atractiva per al comerç internacional en tenir un IVA del 4.5%, taxa genèrica que no sempre s’aplica, a vegades l’operació pot no quedar subjecta a IVA per la seva naturalesa. Cada operació és un món i ha de ser analitzada de manera detallada perquè en funció de la localització del destinatari i de la mena de venda pot variar la seva tributació.

D’aquesta manera, cada vegada són més els contribuents espanyols que per la naturalesa del seu negoci, poden traslladar el seu centre d’interessos econòmics a Andorra al no tenir ni establiment físic ni magatzem en molts casos, ni tan sols una oficina, sinó que directament treballen des del seu domicili. Com comentàvem en anteriors posts, la facilitat en el desplaçament sumat a la baixa tributació del territori andorrà (10% d’Impost de Societats i un 4.5% d’IVA) es converteixen en la combinació perfecta perquè els negocis de comerç en línia proliferin.

Règim especial de Vendes Online a Europa

Hem de tenir en compte que Andorra no forma part de la Unió Europea pel que el nou règim de la UE que facilita les vendes a distància de comerç a particulars (B2C) en considerar tot el territori europeu com un sol país a efectes d’IVA, no s’aplica, i sota qualsevol concepte, l’entrada i sortida de productes d’Andorra haurà de passar per un procés duaner. Per això, les vendes des d’Andorra no es consideren una operació intracomunitària sinó una importació per a la resta dels països de la Unió.

És per això, que recomanem als nostres clients que prèviament a qualsevol operació, ens consultin quin tipus de producte és el que volen comercialitzar i analitzar d’aquesta manera, el procés duaner per si està carregat amb algun aranzel que condicioni la viabilitat de l’operació comercial.

Fullfilment

Existeixen diverses formes de comerç en línia i una de les més comunes al costat del “dropshipping” que comentarem seguidament, és el Fulfillment, que bàsicament defineix el procés de recepció del producte, empaquetat i enviament. Com a territori localitzat entre dos grans mercats mundials com França i Espanya, Andorra és un punt de localització estratègic per a aquest procés de vendes, gran part de la població parla tant francès com espanyol i malgrat que els productes hagin de passar per un procés duaner, cosa que pot encarir el procés, l’estalvi fiscal compensa aquestes despeses. En cap cas, els costos de duanes arribaran al nivell de l’estalvi d’impostos pel que continua sent un model atractiu.

Recomanem que quan es tracti de fulfillment a través de Amazon, es posin en contacte amb nosaltres abans de formalitzar qualsevol operació doncs a l’ésser un país no comunitari, les condicions poden canviar.

Dropshipping

Per contra, el dropshipping evita tot el procés d’emmagatzematge, perquè el proveïdor actua directament com un simple intermediari sense arribar a rebre el producte en cap fase del procés. Bàsicament, es tracta d’una operació triangular en la qual un intermediari posa en contacte al proveïdor amb el consumidor final pel que eliminem en aquest cas, el procés de duanes en realitzar-se l’enviament directament, no hi ha ni compra ni emmagatzematge, per la qual cosa, mitjançant aquest procés, eliminem el problema de les duanes mantenint l’avantatge que ofereix l’estalvi d’impostos en poder oferir preus més competitius que altres països amb una càrrega fiscal major.

Cada vegada són més les sol·licituds d’assessorament que ens arriben de clients que volen traslladar el seu negoci al nostre territori i el fet que la normativa europea no s’apliqui en aquesta mena d’operacions des d’Andorra, implica que cada cas tingui una casuística especifica i per tant, recomanem posar-se en contacte amb els nostres assessors per a tractar el cas amb cautela i rebre el millor assessorament possible. Abans de realitzar qualsevol operació, han de conèixer-se les seves implicacions fiscals i les alternatives òptimes.

No dubti en contactar amb Andorra Tarinas, en cas de necessitar ajuda. El nostre equip de professionals l’assessorarà.