Sistema bancari andorrà

Durant l’any 2010, arrel de la implementació de l’Impost General Indirecte (IGI), Andorra va deixar de considerar-se paradís fiscal i el seu sistema bancari ha esdevingut un dels més segurs del món gràcies a la seva ràtio de solvència i estabilitat. Tot i ser un país molt petit, Andorra es caracteritza per tenir un centre financer d’alt moviment i amb molt prestigi internacional. Per aquest motiu, molts espanyols i francesos consideren l’opció de salvaguardar part del seu patrimoni en bancs andorrans.

Abrir cuenta bancaria en Andorra

Actualment existeixen cinc bancs al Principat d’Andorra:

  • Crèdit Andorrà
  • Morabanc
  • Andbank
  • Vallbanc
  • Banc Sabadell d’Andorra

Requisits generals per obrir un compte bancari a Andorra

En aquest apartat explicarem els requisits i la documentació necessària per a que es pugui fer efectiva l’obertura d’un compte bancari al Principat d’Andorra. Els documents sol·licitats poden variar lleugerament en funció del banc que es tracti i es pot demanar informació o documentació addicional en atenció al cas particular.

En primer lloc, per a obrir un compte bancari a un banc andorrà es tenen en compte dues coses; d’una banda, si es vol obrir per a una empresa o per a una persona física, i d’altra banda, si el titular del compte bancari és resident o no.

Pel que fa a les persones físiques, hi ha un procediment diferent en funció de si és resident o no.

En quant a les persones residents, es distingeix entre si la persona interessada és assalariada o no. En cas que sigui una persona assalariada, el procés d’obertura és més senzill i més ràpid; doncs la documentació que es requereix consisteix en el document d’identitat, la prova de residència, el número de la Seguretat Social i, en alguns casos, es pot demanar que s’acrediti l’origen dels fons que s’ingressarà al compte bancari.

En canvi, quan la persona física treballa per compte propi, es demana més documentació, d’entre les quals es troba model 300 de l’IRPF, documentació acreditativa de l’activitat o servei que presta, entre d’altres.

Una vegada presentada la documentació, el banc passa l’expedient al Departament de Compliance, i aquest en cas que ho consideri oportú, podrà requerir més informació i documentació per a verificar que es compleix amb la Llei 14/2017 de Prevenció i Lluita contra el Blanqueig de diners o valors i el Finançament del terrorisme.

Documentació a aportar en el cas de tractarse d’una empresa

Pel que fa a les empreses, en cas que aquestes vulguin obrir un compte bancari, la documentació que es sol demanar és la següent:

  • Documentació presentada al Govern per la sol·licitud d’inversió estrangera (en cas de ser no residents o estar en procés)
  • Reserva del nom comercial de la societat
  • Resolució del Govern de la inversió estrangera (en cas de ser no residents o estar en procés)
  • Passaport/DNI dels socis
  • NIA dels socis
  • Declaració de IRPF
  • Número de telèfon i e-mail
  • Adreça i certificat d’empadronament
  • Breu explicació del negoci
  • Extractes bancaris
  • Explicació de les activitats professionals actuals dels socis.

Tanmateix, en aquest cas els bancs poden sol·licitar documentació addicional i una vegada presentada la documentació, es passarà l’expedient al Departament de Compliance, el qual podrà demanar clarificacions.

Comptes “offshore”

Un compte bancari “offshore” és aquell compte bancari que s’obra a un banc situat fora del país de residència del titular del compte. Aquests tipus de comptes, tot i ser legals, tenen la seva complexitat ja que normalment es fan servir per a diversificar o per a invertir a altres països diferents als de residència i és convenient estar assessorat per experts en la matèria.

Alguns països han expressat obertament el seu rebuig cap als comptes “offshore”, però Andorra no és un d’ells. El Principat d’Andorra permet aquest tipus de comptes sempre i quan s’obrin dins el marc legal establert i compleixin amb la Llei de 14/2017 de Prevenció i Lluita contra el Blanqueig de diners o valors i el Finançament del terrorisme. Per tant, obrir un compte d’aquest tipus a Andorra és completament legal.

La il·legalitat sorgeix en el moment en que el seu titular la fa servir de manera incorrecta, com per a evadir impostos o per a blanquejar diners.

És per això que els bancs demanen certa documentació així com un dipòsit mínim, el qual és molt inferior al d’altres països que permeten aquest tipus de comptes.

Si té algun dubte sobre aquest tràmit i necessita assessorament, estem a la seva disposició per a poder resoldre tots els seus dubtes.

No dubti en contactar amb Andorra Tarinas, en cas de necessitar ajuda. El nostre equip de professionals l’assessorarà.